KATA-KATA ALUAN

Search This Blog

Friday, March 12, 2010

PANDANGAN AGAMA TENTANG DADAH

1. Agama Islam

Daripada kitab suci Al – Quran, perkataan dadah dikaitkan dengan terperinci dengan perkataan “khamr”. Perkataan khamr berasal daripada perkataan ”yakhmur” iaitu bermaksud menutup, menyembunyi atau melidungi. Oleh itu, perkataan khamr adalah merujuk secara meluas kepada fungsi kehidupan atau biologi sesuatu bahan yang menutup atau menghilangkan fungsi yang akal dan fikiran manusia. Islam melarang pengambilan dadah kerana tidak mahu umatnya terjerumus ke jalan kehidupan yang hina dan untuk memastikan kesinambungan kehidupan manusia sentiasa terpelihara.
Hukum dan larangan pengambilan dadah adalah jelas haram dalam agama Islam berdasarkan kepada dalil yang merujuk kepada arak. Dalam Al-Quran banyak menyebut tentang pengharaman arak dan dalil-dalil tentang pengharaman ini adalah berdasarkan kepada nas-nas ( Al-Quran dan Hadis ) kerana ianya adalah bahan yang boleh membuatkan orang yang mengambilnya mabuk dan menghhilangkan akal.

Bukti yang nyata ialah Allah s.w.t telah berfirman dalam surah Al- Baqarah ayat 195 yang bermaksud :

” Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan ”, Surah Al-Baqarah : 1952. Agama Budha

Menurut Parabhava Sutta, Buddha pernah berkata :
” Drunkenness and drug addiction is the cause for ones downfall.”
Maksudnya : Kemabukkan dan ketagihan dadah adalah punca utama kejatuhan mereka.

“ He who is addicted to women, to drugs, to gambling and squanders whatever he earns will cause his own downfall”,
Maksudnya : Siapa yang lebih ketagih perempuan, arak, dadah, perjudian dan membazirkan segala pendapatannya akan menyebabkan kebinasaan.3. Agama Hindu

Diantara falsafah dan kitab Tamil ( Kural ) ada menyebut bahawa :
a) “ Dipisahkan daripada deria adalah mereka yang memabukkan diri (pengguna dadah), tidak ada bezanya mereka daripada yang tidur mahupun yang telah mati “.

b) Manusia adalah makhluk berfikir, diharap dapat mengawal dan membendung segala tinndak tanduknya dengan akal fikiran dan tidak sama sekali membiarkan pemikiran menyeleweng daripada sebab-sebab memasukkan dadah ke dalam tubuh.

c) Dhama Hindu menyatakan bahawa setiap tindakan seseorang adalah dikawal oleh Dharma atau sifat yang terpuji. Setiap perbuatan atau tingkah lsku yang salah, memberhayakan diri mereka atau orang lain dikira “ adharmic” di mana pembalasan adalah penderitaan. Oleh itu, seseorang yang menggunakan dadah adalah adharmic.

d)Tubuh badan manusia dianggap sebagai makhluk tertinggi oleh penganut agama Hindu, tetapi kesucian ini telah dikaburi oleh kebodohan dan keangkuhan dengan mengambil dadah.4. Agama Kristian

Agama Kristian turut melarang pergunaan dadah di mana mereka telah berhujah bahawa pergunaan dadah boleh memisahkan penagih dadah daripada dunia yang sebenar. Pergunaan dadah juga akan memburukkan peribadi serta menghalang kita untuk menghadapi masalah diri dan alam persekitaraan yang kurang baik.

“ God has invited us to shape a community of justice and love. Therefore this requires that we develop our potential as fully as possible and muster as much consciousness as we can. Choose live then, so that you and your descendants may live.” ( Deut. 30.19 )

Maksudnya : Tuhan telah menjemput kita untuk menjadi masyarakat yang adil dan penuh dengan kasih sayang. Dengan ini, kita dikehendaki memperkembangan potensi kita sebaik mungkin dan mengerahkan sebanyak kesedaran yang boleh. Pilihlah kehidupan yang lebih bermakna supaya kita dan keturunan kita akan hidup dengan bahagia.sambungan kepada kesan-kesan dadah kepada penagih

No comments:

Post a Comment